Češka je uvela obavezne kontrole govedine uvezene iz Poljske nakon skandala s prodajom mesa bolesnih krava i 700 kilograma mesa zaraženog salmonelom, a poljski ministar poljoprivrede zaprijetio je odmazdom da će Poljska uvesti obavezne kontrole češkog piva

Nakon što je Češka pooštrila kontrole zbog skandala izvoza mesa bolesnih krava iz jedne poljske klaonice u Europsku uniju, a bez veterinarske potvrde pri klanju, otkriveno je da je u Češku dosad uvezeno 700 kilograma govedine zaražene salmonelom, a dio je otišao u maloprodaju i u Slovačkoj.


Prijavili Europskoj komisiji

Češki ministar poljoprivrede Miroslav Toman je rekao da je državna veterinarska uprava Europsku uniju informirala preko sustava za brza upozorenja, ali i poljske institucije.

Također, hitno se uvode izvanredne mjere i sva govedina koja se uvozi iz Poljske mora prije izlaska na na tržište proći laboratorijske kontrole kako bi se utvrdilo je li sigurna za zdravlje. Dogovorio sam se s ministrom unutrašnjih poslova Janom Hamačekom da policija pojača kontrole na cijelom prostoru Češke”,  kazao je Toman. 

Skandal s 9,5 tona mesa bolesnih krava izvezenih u 14 zemalja Europske unije i češki i slovački ministar poljoprivrede iskoristili su kako bi apelirali na Čehe i Slovake da kupuju meso i namirnice domaće proizvodnje.


U namirnicama tehnička sol umjesto jestive 

Na internetskoj stranici češkog Ministarstva poljoprivrede u upozorenju o kontrolama govedine iz Poljske podsjetili su i na ostale ranije poljske skandale, između ostalog i na tehničku sol umjesto jestive u namirnicima, radi većeg profita kod nekih poljskih proizvođača.

Dio poljoprivrednika mi kaže da trebamo početi vrlo temeljito kontrolirati češko pivo. Je li uvijek odgovarajuća temperatura, rok trajanja, sastojci, alkohol. Ne želim uzvraćati istom mjerom, ali ako nas stalno budu ucjenjivali, ako netko igra političku igru, svejedno je li to Češka ili neka druga zemlja i ako kleveće poljske namirnice, nemamo drugi izlaz nego i mi početi temeljito kontrolirati uvezenu robu”, kazao je na uvedene češke kontrole poljski ministar poljoprivrede Jan Krzysztof Ardanowski radiju TOKFM.

Poljski predsjednik Andrzej Duda je demonstrativno pred kamerama poljskih televizija na sastanku s tamošnjim poljoprivrednicima probao i naglas hvalio bifteke od domaće govedine kojom su ga pogostili, a ministar Ardanowski naglašavao je da je ne samo ukusna i sočna već i sigurna za zdravlje.

Više vijesti na Agroklub