Iz Poljske uvezeno 6200 tona mesa

U Hrvatsku je iz Poljske uvezeno više od 6200 tona mesa, a radi se o junetini, govedini i teletini.

“Hrvatski propisi su vrlo strogi te su usklađeni s procedurom i zakonodavstvom EU-a. Cijeli uvoz hrane u RH prati sustav koji nadzire Ministarstvo poljoprivrede te sve ono što se otkrije u Hrvatskoj ili u EU, brzo se pokreću procedure za povlačenje s tržišta. Jamčimo sugrađanima da imamo sustav koji štiti njihovo zdravlje”, tvrdi Željko Kraljičak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede


Slovenci dojavili da je meso zaraženo 

Proizvod je na kraju ipak završio u ugostiteljskim objektima pa se uključila sanitarna inspekcija. 

I to nakon dojave kolega iz Slovenije. 

“Cjelokupni sustav sigurnosti hrane u cijeloj EU funkcionira na isti način. Zaprimili smo obavijest o incidentu kroz sustav žurnog uzbunjivanja. Uzorak je uzela veterinarska inspekcija u Sloveniji te kako su dobili rezultate pustili su informaciju u sustav uzbunjivanja te je onda sanitarna inspekcija provela kontrolu. Promptno smo dobili informaciju, a mi smo odmah znali u kojem je objektu sporno meso. Treba reći i da se radi o patogenim organizmima koji se termičkom obradom uklanjaju”, ističe načelnica sektora državne sanitarne inspekcije Ana Marija Crnić. 

Sanitarna inspekcija sustavno kontrolira ugostiteljske objekte prema procjeni rizika. Godišnje se provede između 10 i 15 tisuća nadzora te su pojačane kontrole u ljetnim mjesecima. Tvrde da uzimaju dvije do tri tisuće uzoraka hrane, koji su ispitivani na različite parametre zdravstvene ispravnosti. Bilo je ispod 6 posto neispravnih uzoraka od tih tri tisuće. 

Hrenovke po 9,99 kn

Miško Šklempe, predsjednik Odbora za mesno govedarstvo Hrvatske, koji je ujedno proizvođač mesa, kaže da njih nitko ništa ne pita. Upitan kako komentira činjenicu da smo iz Poljske uvezli 6200 tona mesa u 2018., rezignirano odgovara

“Nama politika nije stvorila uvjete da budemo konkurentni. Nema nacionalne svijesti da možemo biti samodostatni. Mi ono što ekstra kvalitetno proizvedemo, dio prodamo Talijanima, a dio žive stoke u Libanon. Istovremeno uvažamo nešto ispod proizvođačke cijene, što znači da je to odmah sumnjivo”, kaže.

“Kontrole su u Hrvatskoj rigorozne, a sa stranih tržišta dolazi svakojaka roba. Što je u hrenovkama koje koštaju 9,99 i dolazi iz Italije, Danske ili iz neke druge zemlje? Imate i svinjski vrat po 9,99. A ja znam da njegova cijena ne može ići ispod 28 ili 29 kuna”, kaže.

Više vijest na index.hr