Od ukupno 879 životinja pozitivno je bilo 155 odnosno 17,63 posto, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Veterinarske su inspekcije kod velikog proizvođača mesa na istoku Hrvatske pronašli natprosječno veliki postotak svinjskog mesa zaraženog parazitom trihinelom.

Trihinela je utvrđena na jednoj tovnoj farmi svinja u Slavoniji pregledom mesa na liniji klanja. Svinje s te farme zaklane su u tri klaonice. Od ukupno 879 životinja pozitivno je bilo 155 odnosno 17,63 posto. Kontrolno tijelo – Veterinarska ambulanta Valpovo utvrdila je prisutnost trihineloze, a Veterinarska inspekcija je naložila da se trupovi zaraženih životinja i nusproizodi neškodljivo uklone što je i učinjeno.

Vlasnik životinja dobio je rješenje da u roku od 30 dana sve svinje za koje postoji sumnja na zarazu zakolje u registriranim objektima. Vlasnik životinja ima pravo na naknadu po tržišnim cijenama (između 9-9,5 kn/kg). Danas će biti zaklano preostalih 112 svinja i neškodljivo uklonjeno“, stoji u odgovoru Ministarstva poljoprivrede na naš upit.

Kako su dodali, brzom intervencijom Uprave za veterinarstvo i kontrolnog tijela Veterinarske ambulante Valpovo otkrivena je bolest svinja. Meso tih svinja nije završilo na tržištu i potrošači mogu biti sigurni. Time se još jednom potvrdilo da sustav zdravstvene sigurnosti hrane na visokoj razini i dobro funkcionira.

Podsjećamo, trihineloza je parazitarna bolest do koje dolazi nakon unosa sirovog ili nedovoljno pečenog mesa. Spada među zoonoze odnosno zarazne bolesti koje su zajedničke ljudima i nekim životinjama. Za čovjeka je najvažnija karika u prijenosu bolesti domaća svinja, a bolest se očituje bolovima u mišićima, vrućicom, edemima lica i vjeđa, preosjetljivošću na svjetlost te (ponekad) ružičastim osipom.

Vijest u cijelosti prenosi Agroklub