Agrobiz prenosi ključne točke konferencije “Poljoprivreda za 21. stoljeće” u sklopu serijala Večernjeg lista “Hrvatska kakvu trebamo”. Konferencija je održana u zagrebačkom hotelu Esplanade, a osim izlagača ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, njegovog pomoćnik za fondove EU Krešimira Ivančića te Matiju Žulja, osnivača i vlasnika uspješne poljoprivredne startup tvrtke Agrivi, nazočio je i predsjednik Vlade Andrej Plenković.

Progovorili su o tome koji su izazovi hrvatske poljoprivrede, kako modernizirati poljoprivredu novcem iz fondova EU, te koliko su važne nove tehnologije za poljoprivredu i podizanje konkurentnosti.

Da bi se osiguralo poželjan prostor a život i rad na selu treba osigurati osnovnu javnu infrastrukturu, povećati dostupnost i brzinu širokopojasnog interneta te omogućiti razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti na selu, istaknuo je Tolušić, dodajući da se za to može iskoristiti novac EU koji treba potrošiti pametno.
Poljoprivreda za 21. stoljeće je poljoprivreda kao izbor, a ne teret, zaključio je Tolušić.

– Hrvatska ima sve preduvjete za poljoprivrednu proizvodnju. Najvažnije, imamo radišne vrijedne ljude koji žive na selu i proizvode hranu. I vole ono što rade. Zato je ključ kako da ove uložene milijarde kuna poticaja dovedu do povećanje proizvodnje – rekao je Plenković, dodajući da nećemo biti zadovoljni dok ne preokrenemo trend pada poljoprivredne proizvodnje.

Objavu u cjelosti pročitajte na linku.