Pozivam uzgojne organizacije da se prijave i iskoriste sredstva koja su na raspolaganju, pozvao je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

 

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je Javni poziv za sufinanciranje rada uzgojnih organizacija u području stočarstva u 2018. godini kojim je osigurano 679.000,00 kuna.

Kako su priopćili, očekivani rezultati potpore su jačanje administrativnih kapaciteta uzgojnih organizacija i učinkovitije provođenje uzgojnih programa. Korisnici potpore su uzgojne organizacije koje imaju sjedište u Hrvatskoj te djeluju na nacionalnoj razini, imaju suglasnost Ministarstva za bavljenje uzgojem uzgojno valjanih životinja, podnesu zahtjev i potrebnu dokumentaciju sukladno Pozivu, pravovremeno i u potpunosti ispunjavaju sve preuzete ugovorne obveze na temelju prijašnjih dodjela financijskih sredstava i sufinanciranja, te nemaju nepodmirenih obaveza javnih davanja. Uzgojne udruge koje su članovi uzgojnog saveza i/ili središnjeg saveza uzgajivača nemaju se pravo pojedinačno prijavljivati na Poziv.

Pozivam uzgojne organizacije da se prijave i iskoriste sredstva koja su na raspolaganju. Ovim sredstvima se mogu financirati različite aktivnosti od nabave potrebne opreme do tiskanja promidžbenih materijala“, izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Uzgojne organizacije dobivenim sredstvima mogu:

  • nabaviti potrebnu opremu koju će koristiti za provedbu postupaka ispitivanja proizvodnosti i testiranja propisanih uzgojnim programom,
  • provesti uzgojne postupke definirane uzgojnim programom (DNK verifikacija roditeljstva, označavanje životinja, genomsko testiranje životinja, provođenje postupaka testiranja i ispitivanja proizvodnih osobina  u svrhu procjene uzgojne vrijednosti životinje i unaprjeđenja uzgoja),
  • pravdati putne troškove u cilju okupljanja Upravnog odbora ukoliko je barem jedna točka Dnevnog reda usmjerena na provedbu uzgojnih programa u cilju unaprjeđenja uzgoja,
  • izraditi promidžbene materijale (letke, brošure) kojima se promiče uzgojni program,
  • publicirati stručnu literaturu (knjige ili časopise) kojima se unaprjeđuje provedba uzgojnog programa od uzgojne organizacije te
  • predstavnici mogu sudjelovati u radu tijela međunarodnih organizacija na europskoj odnosno svjetskoj razini, ako se na određenom skupu razmatraju dostignuća vezana uz provedbu uzgojnih postupaka definiranih uzgojnim programima za pojedine pasmine.

Poziv je objavljen u Narodnim novinama broj 90, od 10. listopada 2018. godine i otvoren je 14 dana, zaključuje se u priopćenju Ministarstva poljoprivrede.

 

Vijest u cijelosti prenosi Agroklub